Топ Декупаж – Контакти Топ Декупаж – За нас

 

Думата декупаж (decoupage) има френски произход и в буквален превод означава "изрязвам". Това е техника за декориране с изрязани хартиени мотиви.

Началото на декупажа датира още от 12 в. Техниката е създадена от китайските селяни, които първи започнали да използват тъничка червена хартия за украса на различни вещи.

Няколко века по-късно, когато Западна Европа станала подвластна на "източната" мода, скъпите лакирани китайски мебели започнали да украсяват богатите европейски домове. Само че търговците не могли да насмогнат на голямото количество поръчки за такива мебели. До появята на китайското лакирано дърво най-популярни и най-скъпи в Европа били мебелите на вененцианските майстори. За да отговорят на конюктурата, венецианците започнали да копират фрагменти от картини на известни художници, след което залепвали рисунките върху мебелите и най-накрая лакирали.

През 18-19 век техниката на декупажа завладяла европейските дами. Те започнали да лепят картинки навсякъде, където им хрумне. И да ги лакират.

По-късно с тази техника майстори започнали да "рисуват" стени и тавани. През 19 в. декупажът станал много популярен в Англия.

Колкото и невероятно да ви звучи, но тази интересна техника са използвали и различни художници в някои от своите творби - Пикасо, Матис и други

Днес декупажът изживява своя истински Ренесанс. Най-често се използват трислойни салфетки, поради което е известен още и като "салфетна техника". Работи се и със специална декупажна хартия.